Designneutrala diskbänkar

Designneutrala diskbänkar

En tålig yta som är både vacker och hygieniskt – det får du med en diskbänk i rostfritt stål. Det menar Klas Johanson, produktchef och Key Account Manager hos Decosteel som säljer diskbänkar och diskhoar i just rostfritt stål.

“Rostfritt stål är ett väldigt lättskött material.”

 

Vi lät Klas berätta om varför han anser att det rostfria materialet bör ha en självklar plats i ett nytt kök.

 

– Rostfritt stål är ett väldigt lättskött material. Till skillnad från andra material saknar det porer och spricker inte, så varken lukt eller fläckar fastnar. En enkel avtorkning efter att du använt bänken är allt som behövs.

 

– Därför passar det utmärkt i ett kök eller annan miljö där man vill hålla rent och inte riskera att smuts och bakterier sätter sig i ojämnheter. Dessutom är det prisvärt och 100% återvinningsbart.

 

“Rostfritt är designneutralt: Det passar bra ihop med trä och natursten.”

 

– I Sverige är rostfritt stål ett vanligt inslag i kök och då främst på köksbänkar. Materialet är designneutralt: Det passar bra ihop med andra material såsom trä eller natursten. Ofta framhäver rostfritt stål de andra materialen på ett bra sätt.

 

Rostfritt stål är en järn-krom legering som inte rostar. Och det finns oändliga designmöjligheter, menar Klas Johanson. Tack vare materialets formbarhet går det att få hela stycken i mycket stora format. Tjocklek, utseende på kanterna och val av diskhoar går att anpassa och variera.

 

I Sverige hittar man rostfria diskbänkar i många gamla kök, är det populärt även i nyare kök?

 

– Ja, i Sverige är det fortfarande vanligt att man sätter in en diskbänk i rostfritt stål. Just där det används mycket vatten i köket är det ett oslagbart material eftersom det inte riskerar att bli vattenskadat och är väldigt enkelt att sköta. Det behöver inte oljas eller underhållas som andra bänkskivor.

 

“… nu ökar användningen även nere på kontinenten”

 

Används det inte lika ofta i Europa?

 

– Tidigare har användningen av heltäckande rostfria diskbänkar varit vanligast i Norden men nu ökar användningen även nere på kontinenten.

 

Går det trender i hur diskbänkar utformas?

 

– Vi ser en trend mot fler heltäckande diskbänkar och att rostfritt stål används på större ytor – ofta som det enda materialet på alla bänkytor. Solida bitar i massivt stål på 6 mm med raka kanter ökar också i popularitet vilket skapar ett stabilt och modernt utseende. 

 

En ny yta som är blank kommer ju så småningom att repas. Kan man förhindra det?

 

– Nej det blir svårt, och det är heller inte meningen tycker jag. De repor som uppstår bildar ju så småningom en helhet som ger rostfritt stål dess patina. Men det är klart, de första reporna på en nyinköpt yta kan kännas lite jobbiga.

 

Hur lång tid tar det tills man inte ser de enskilda reporna?

 

– Det beror helt på användning. Det rör sig om ungefär 6 månader vid normal användning.

 

Kan man påskynda processen?

 

– Det går att köpa mattborstad yta, då bryter vi plåtens naturliga borstriktning och får på så sätt en mattare yta. Det man ska tänka på då är att ytan blir lite gråare än en blankpolerad. Men med tiden får båda varianter samma utseende.

 

Finns det något en rostfri yta inte tål?

 

– Om man bara är noga med att göra rent ytan direkt efter användandet så tål det nästan allt. Rostfritt stål tål värme bra men man bör ändå vara försiktig med att ställa alltför heta kastruller på ytan eftersom det finns en limmad träskiva undertill. Värmen kan påverka limmet och göra så att träskivan släpper från den rostfria ytan.

 

Vi har märkt av rostliknande avtryck efter gjutjärnskastruller – förstör det ytan?

 

– Vi brukar benämna det som att ytan blir “smittad”. Rostfritt har ett naturligt kromoxidskydd. Det som händer är att gjutjärnet ”bryter” detta skydd och avger järnpartiklar på det rostfria stålet. Men det är enkelt att få bort med rengöringsmedel för rostfritt. När man gör det återskapas kromoxidskyddet och ytan återfår sin vanliga glans.

 

“Stålull på rostfritt är ett ‘big no-no'”

 

Finns det något man absolut inte ska göra med sin rostfria yta?

 

– Stålull på rostfritt är ett “big no-no”. Det kan repa ytan på ett fult sätt och lämna missfärgningar. Rengör istället med vatten och ett rengöringsmedel.”

 

“Alltfler väljer att sätta in en avhällningsho i närheten av spisen”

 

Innan man beställer sin diskbänk råder Klas att man diskuterar igenom sina alternativ med en köksåterförsäljare.

 

– Det finns mängder med sätt att utforma sin diskbänk, därför är det smart att prata med ett proffs innan. Man behöver till exempel tänka igenom vilken sort och form man vill ha på sin diskho.

– Många väljer att ha en stor och en mindre ho bredvid varandra. Andra vill kunna få ner hela ugnsplåtar i diskhon och väljer då en rejäl variant. Vi ser också att alltfler väljer att sätta in en avhällningsho i närheten av spisen, eller i sin köksö, för att enkelt hälla av kokande vatten.

– Tänk igenom dina behov och hur du använder och rör dig i köket så att du får en lösning som passar dig bäst.

 

Kan man matcha sin diskbänk med sin köksstil?

 

– En avskalad diskbänk med raka kanter och en fyrkantig diskho passar fint i ett modernt kök. Rundade hörn med uppvikt kant och en diskho med uppvikta kanter med mjukt rundade avslut känns mer gammaldags och passar bra i mer klassiska kök. Men detta är såklart en smaksak.

 


Fakta: Decosteel

 • Decosteel erbjuder ett stort utbud av diskbänkar och hoar i rostfritt stål
 • På hemsidan finns ett ritprogram med vilket du enkelt designar din egen diskbänk
 • Decosteel kan tillverka diskbänkar i längder upp till 8 meter, och i L-form upp till 4 meter
 • Läs mer på decosteel.se eller besök dem på Instagram

Vitvaror för varje kök

Vitvaror för varje kök

Ett kök är inget kök utan vitvaror. Du kan hacka, krydda och blanda saker men mycket av matlagningens magi sker med hjälp av vitvarorna. Och så behövs de för förvaringen av ingredienserna såklart.

Ändå är det  många köksköpare som lämnar vitvarorna till sista stund när det planeras ett nytt kök. Det är lite synd, tycker Kristina Bååth, Sales Manager och Kitchenspecialist Smeg, Sverige. Här berättar hon varför.

 

 

– Jag brukar rekommendera att man tittar över sina vitvarubehov och önskemål redan i början av köksplaneringen så att man får en bra bild av kostnaderna och kan passa in dem i budgeten. Detta gäller speciellt för de som är matlagningsintresserade – annars finns risken att man står där på slutet och har inte råd med de vitvaror man önskar sig.

 

 

    Att köpa vitvaror är dyrt, särskilt om man ska köpa allt nytt. Finns det något bra sätt att prioritera?

 

– Tänk igenom vad ni tycker är viktigast – använder du ugnen mycket eller steker du det mesta? Kanske vill du ha en en spis som är 90 cm bred istället för 60 cm? Är ni många i familjen krävs det kanske extra stor kyl och frys. Gå igenom alla delar och tänk igenom era behov.

 

Vilka vitvaror är ett måste i ett modernt kök?

 

– Kyl och frys, separat eller i kombination, är såklart ett måste. Sen räknas ugn, spis, mikro, fläkt och diskmaskin in som basvitvaror. Utöver det finns det en uppsjö av andra apparater för dem som gillar teknik.

 

“Det blir också populärare med kombiugnar – integrerad ugn och micro.”

 

Vad finns det för trender när det gäller vitvaror?

 

– För ett tag sedan såg man väldigt många ugnar i arbetshöjd. Idag prioriterar många en större arbetsyta istället. Det blir också populärare med kombiugnar – integrerad ugn och micro. En klok investering är att skaffa sig en vanlig ugn och en kombiugn, på så sätt har man tillgång till två ugnar vid fester och större tillställningar.

– En annan trend är att man allt mer vill “laga mat som kockarna”. Då bör man ha tillgång till vacclåda, ångugn och blastchiller.

 

Vitvaror till köket kan vara rätt avancerade. Hur nödvändig är all teknik egentligen?

 

– Det varierar såklart från person till person, men det vi ser idag är att många är beredda att lägga en extra slant för att få riktigt bra vitvaror. Är man teknikintresserad kan det vara jättekul med ett kök som är high-tech. Men lagar man mat en gång i veckan kan det kännas onödigt.

 

– Det är behov och intresse som ska styra. Lagar man exempelvis den mesta maten i ugnen kan det vara en god idé att investera i en mer teknisk ugn med självrengöring för att underlätta i vardagen.

 

“Det är inne med detaljer i en annan färg eller material, exempelvis koppar eller mässing”

 

Vilka färger är populärast?

 

– Rostfritt är det som är populärast men vi ser också att antracit (nästan svart) är på uppgång. Det är även inne med detaljer i en annan färg eller material, exempelvis koppar eller mässing.

 

För att undvika handavtryck på rostfria vitvaror säljs de flesta idag med “antifingerprint”, en färglös lack som strukits ovanpå. Men även utan “antifingerprint” är ytan lätt att hålla rent med en microfibertrasa och lite varmt vatten.

 

PGF95

Spishäll – ska man välja gas eller induktion?

 

– Somliga älskar att att laga mat med synlig låga, det ger restaurangkänsla och känns kreativt. Det finns dock många som väljer bort det för att de är lite rädda för gasläckor och istället skaffar en induktionshäll, vilket är det vi säljer mest av.

 

“Gjutjärn är magnetiskt och fungerar utmärkt på induktion.”

 

Behöver man byta ut alla sina kastruller och pannor om man köper induktionshäll?

 

– Det beror på. De som har en magnetisk botten behöver inte bytas ut. Det testar du enkelt genom att se om en kylskåpsmagnet fäster på undersidan eller inte. Det är ett bra tips om du vill handla kastruller på loppis: ta bara med dig en magnet och undersök dem på plats. Gjutjärn är magnetiskt och fungerar utmärkt på induktion, så du kan behålla alla gamla ärvda pannor.

 

“Ska kaffemaskinen stå framme?”

 

När alla basvitvaror är på plats, vad mer kan man tänkas vilja ha?

 

– Det finns en uppsjö av roliga hushållsapparater för den intresserade, allt från kaffemaskiner till citruspressar. Här behöver man fundera på hur mycket utrymme man har och är villig att ta av arbetsytan. Ska exempelvis kaffemaskinen stå framme? Har jag plats med både en assistent och en vattenkokare? Finns det dolda förvaringsmöjligheter om jag inte vill ha dem framme? Ett bra tips kan vara att bo in sig i köket ett tag och känna efter vilka ytterligare behov man har.

 

 


Fakta: Smeg

 • Företaget startade 1948 i Italien med att tillverka spisar
 • Smeg är ett familjeföretag i tre generationer som erbjuder vitvaror som passar alla kök
 • Smegs samarbetar med kända Italienska designers och deras ledord är ”Technology with style”
 • Se mer på Smegs Instagramkonto.

Waarom gebruikt niet iedereen lijnolieverf?

Waarom gebruikt niet iedereen lijnolieverf?

Puur, natuurlijk en prachtig, of gecompliceerd, vergeling en lange droogtijd?Er zijn veel verschillende meningen over lijnolieverf. Om meer duidelijkheid te scheppen, hebben we gepraat met Mikkel Selder, CEO en oprichter van Selder & Co. Met 35 jaar ervaring in de industrie is Mikkel Selder een expert in lijnolieverf.

 

Waarom ben je voorstander van lijnolieverf ten opzichte van andere soorten verf?

 

– Lijnolie is een natuurlijk product en een levende verf, zegt Mikkel Selder. Het bevat geen chemicaliën, met slechts een kleine hoeveelheid oplosmiddelen, wat het milieuvriendelijk maakt. Bovendien geeft het enkel een lichte, aangename geur van lijnolie af.

 

Lijnolieverf heeft een lange geschiedenis en wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt bij het renoveren van gebouwen. Het bestaat uit een mix van gerafinneerde lijnolie en kleurpgimenten welke samen worden gemalen – een method om olie en pigmenten samen te voegen.

 

De verf, welke op bijna ieder oppervlak gebruikt kan worden, dringt diep door in de poriën van het oppervlak, heeft een sterke aanhechting en geeft bescherming tegen vuil.

 

Is er iets waar je geen lijnolieverf voor kunt gebruiken?

 

– Nou, het is niet ideaal voor standaard binnenwanden. Wanneer je wanden hebt die geheel nieuw en strak zijn, is het geen probleem. Maar wanneer je oudere wanden hebt waarbij delen opgevuld zijn, zul je dit goed zien.

 

Is het verven met lijnolieverf zo moelijk als velen denken?

 

– Nee, het is helemaal niet zo moeilijk, maar er zijn variaties in hoe dik iedere laag moet zijn en wat de aanbevolen droogtijd is, afhankelijk van het merk dat je gebruikt (bekijk aanbevelingen voor Selder & Co hieronder).

 

– Om het beste resultaat te krijgen, raden we altijd aan om een primer te gebruiken. Sommige materialen absorberen veel verf, waardoor het raadzaam is om deze eerst te behandelen met olie. Breng vervolgens de verf aan met een goede synthetische kwast, waarbij je probeert om de lagen zo gelijk mogelijk te maken.

 

– Wanneer je werkt op grotere, gladde oppervlakken, kun je de verf aanbrengen met een kleine roller voor glanzende verf en daar overheen gaan met een verfkwast. Je kunt ook een spraygun gebruiken.

 

Met de juiste primer en twee lagen verf zou je de finish moeten krijgen waar je naar op zoek bent. Kwasten dienen schoongemaakt te worden met ruwe zeep – zet ze nooit in het water omdat de kwasten hier kapot van zullen gaan.

 

– Een idee is om een aantal kwasten aan te schaffen zodat je altijd een droge kwast hebt, wanneer je voor langere tijd aan de slag gaat.

 

“Bij indoor gebruik, kan de verf 30 tot 40 jaar meegaan zonder onderhoud.”

 

Is het waar dat de verf na verloop van tijd vergeelt?

 

– Nou, wat gebeurt is dat de verf vergeelt in donkere ruimten en oplicht in daglicht, maar dit proces neemt een lange tijd in beslag en is niet iets waar je je druk om hoeft te maken.

 

Bij blootstelling aan fel daglicht breken UV-stralen de kleefstof in de verf af, wat ervoor zorgt dat het haar glans verliest. Een laagje olie zal dit probleem oplossen. Binnenshuis behoudt de verf zijn uiterlijk 30-40 jaar zonder onderhoud, op voorwaarde dat de kamer normaal daglicht krijgt.

 

Hoe gevoelig is het geschilderde oppervlak?

 

– Oppervlakken die zijn geverfd met lijnolie kunnen de meeste dingen weerstaan, behalve sterke alkalische oplossingen – vloeistoffen met een hoge pH-waarde van 10 of hoger – omdat dit corrosie veroorzaakt. Lijnzaadoliezeep mag zeker niet worden gebruikt omdat het de verf oplost.

– Alle zeep is alkalisch van nature en moet vermeden worden. In plaats daarvan kun je de geschilderde oppervlakken schoonmaken met een mild afswasmiddel dat een lage of neutrale Ph waarde heeft. De Ph waarde wordt aangegeven op de verpakking.

 

“Het was de verfindustrie die consumenten leerde dat het normaal is om elke vijf jaar opnieuw te moeten schilderen.”

 

Als lijnolieverf zoveel voordelen heeft, waarom wordt het dan niet door iedereen gebruikt?

 

– Wij vragen ons hetzelfde af! Toen synthetische verf werd ontwikkeld naar aanleiding van het gebrek aan ruwe materialen, was het resultaat verf die heel makkelijk aan te brengen was, welke werd gewaardeerd door veel mensen.

– Wat ze niet overwogen, was dat dit een overgang was van verf die doordrong in het materiaal tot verf die op het oppervlak zat. Dit betekent dat het oppervlak niet kan ademen waardoor het kan gaan rotten.

– Het was de verfindustrie die consumenten leerde dat het normaal is om elke vijf jaar opnieuw te moeten schilderen en hun gevels regelmatig te wassen om het er goed uit te laten zien. Als ze dit in de jaren ’20 hadden geprobeerd, hadden mensen het niet geaccepteerd.

 


Feiten: Selder & Co

 • Selder & Co’s lijnolieverf is voorzien van een eco keurmerk en heeft de hoogste beoordeling in bouwmaterialen.
 • Selder & Co’s lijnolieverf is verkrijgbaar in alle NCS kleuren.
 • Selder & Co’s lijnolieverf dient in een dikkere laag aangebracht te worden dan vaak door andere merken wordt aangeraden.
 • Wanneer de verf binnenshuis wordt gebruikt, is de droogtijd ca. 24 uur. Buitenshuis is de droogtijd iets langer, afhankelijk van de omstandigheden.

Welke handgrepen passen het best in jouw keuken?

Welke handgrepen passen het best in jouw keuken?

Laat de details jouw stijl bepalen. De details zijn de kerst op de taart en maken het makkelijk een persoonlijke touch aan jouw keuken te geven. Met slechts enkele kleine aanpassingen is het mogelijk de stijl compleet te veranderen.

 

Over welke details hebben we het dan? De handgrepen natuurlijk.

 

“Vervang de handgrepen en je hebt een nieuwe keuken!”

 

Om hier iets meer over te leren, hebben we gepraat met Jens Gustafsson, salesadviseur bij Beslag Design, welke een expert in handgrepen is.

 

– De handgrepen zijn een enorm belangrijk details in een keuken, geeft Jens aan. Ik durf zelfs te zeggen dat het de meeste impact maakt. Vervang de handgrepen en je hebt een geheel nieuwe keuken! Zo’n simpel detail kan al het verschil maken.

 

Naast de uitstraling van jouw stijl is er ook een andere belangrijke reden waarom je handgrepen op je kastjes nodig hebt, zegt Jens:

 

– Handgrepen zorgen voor minder slijtage op kastjes en deuren. Het drukken en aanraken van de kastjes om ze te openen zorgt voor meer slijtage dan wanneer je ze opent met handgrepen.

 

“Natuurlijk of geschilderde houten knoppen, leer, messing en steen zijn allen populaire keuzes.”

 

Welke trend zie je in handgrepen?

 

– Heel veel natuurlijke materialen. Natuurlijk of geschilderde houten knoppen, leer, messing en steen zijn allemaal populaire keuzes en staan goed in keukens.

 

Een andere trends welke Jens vaak de “50 shades of grey” noemt, is het kiezen van kleuren uit een spectrum. Bijvoorbeeld van zwart, naar grijs, naar groen of blauw. Dus, in plaats van het werken met verschillende kleuren, kun je je richten op verschillende tinten.

 

– De industriële trend is ook opkomend en iets wat je veel in Europa ziet. Daar zie je dat mensen zich vaak geheel onderdompelen in de trend, terwijl we in Zweden vaak voor een detail kiezen, zoals een lichte handgreep.

 

Zijn er trends die minder populair zijn?

 

– Goedkope handgrepen of slechte kwaliteit. Mensen geven meer geld uit aan details zoals handgrepen en zien de meerwaarde van investeren in een goede kwaliteit die langer meegaat.

 

Is het beter om vast te houden aan één stijl of kun je meerdere stijlen combineren binnen handgrepen?

 

– Dat is een kwestie van smaak. Sommige mensen houden liever vast aan een specifieke stijl en kiezen handgrepen op basis hiervan, terwijl anderen graag contrast creëren.

 

In de keuken open je vaak kastjes of deuren met een natte of vieze hand. Moet je hier rekening mee houden wanneer het aankomt op de duurzaamheid van handgrepen?

 

– Je moet er rekening mee houden dat sommige materialen weinig onderhoud vragen, maar met dit in je achterhoofd werken de meeste materialen. Natuurlijk moet je ze altijd schoonmaken als ze vies worden. Leer zal uiteindelijk verweren en patina krijgen, wat er juist heel goed uit kan zien.

 

Hoe voelt een goede handgreep?

 

– Het moet goed in je hand voelen. Ik raad aan om de handgrepen te testen en te voelen voordat je ze koopt. Hopelijk is de handgreep er voor lange tijd in je keuken en daarom is het belangrijk dat het goed aanvoelt.

 

Nog advies betreffende grootte?

 

– Het is vooral een kwastie van uiterlijk en daarom een kwestie van smaak. Tien jaar geleden waren grote handgrepen over de gehele breedte populair. Dat zien we tegenwoordig echter minder.

 

OK, wanneer je handgrepen hebt gekocht, wat is de beste positie om ze op de deur te plaatsen?

 

– Wanneer je deuren met een frame hebt, is het raadzaam om de handgreep in het midden van het frame te plaatsen. Bij het gebruik van een knop, kiezen sommige mensen ervoor om deze wat hoger te plaatsen. Er is niet echt een goed of fout hier. Echter, je moet voorkomen dat je de handgreep op het paneel plaatst.

 

 


Feiten: Beslag Design

 • Beslag Design in Båstad heeft ongeveer 1000 verschillende series handgrepen en knoppen op voorraad.
 • De CC afmeting is de afmeting tussen de boorgaten voor de schroeven.
 • Bewerkte handgrepen zorgen voor meer grip en structuur.

Er zijn verschillende boorhandleidingen beschikbaar die je helpen om jouw handgreep op de juiste plek te krijgen, bijvoorbeeld deze.

Het onverslaanbare gevoel van kalksteen

Het onverslaanbare gevoel van kalksteen

Natuursteen is in opmars en wordt steeds populairder in Scandinavische huizen. Maar wat maakt het zo gewild? En welk gevoel willen we bereiken met natuursteen in onze huizen?

 

We hadden een gesprek met Alexandra Olausson, eigenaar van Vårvik & Co, welke gespecialiseerd zijn in kalksteen.

– Ik werk al bijna twee jaar met kalksteen en ik ben er echt dol op, zegt Alexandra Olausson. Kalksteen is onverslaanbaar wanneer het op gevoel aankomt en het is een fantastisch materiaal om te gebruiken in huis.

 

Voordat Alexandra haar passie in kalksteen vond, werkte ze in de sales voor een telecombedrijf.

 

– Ik zeg meestal dat ik ben gaan werken van een digitaal product in een fysiek kanaal naar een fysiek product in een digitaal kanaal. Veel dingen zijn hetzelfde – zoals marketing, verkoop en contact met klanten – maar het product is compleet anders.

 

– Ik ben al heel lang geïnteresseerd in steen en ik heb het bijna altijd in mijn huizen gehad door de jaren heen. Enige tijd geleden zijn mijn familie en ik verhuisd naar een huis waar kalksteen overal wordt gebruikt en dat leidde tot een aanbieding om als consultant te werken bij de verkoop en marketing van kalksteen.

 

– In de lente van 2018 koos ik ervoor om te investeren in mijn eigen leverancier en nu werk ik geheel voor mijn eigen bedrijf dat ik bezit met mijn man.

 

Dus, wonende in een huis met veel kalksteen, heb je tips hoe kalksteen kan werken in een huis?

 

– Dat heb ik zeker! Als je met kalksteen leeft, ervaar je de vele kanten ervan. Bijvoorbeeld: het voelde alsof er een gevoel van zomerregen in onze badkamer kwam nadat we douchten, wat komt door mineralen die vrijkomen als de steen nat wordt en het ruikt heerlijk. De steen wordt ook niet al te glad, waardoor het een goede keuze is in badkamers.

 

“Zowel het uiterlijk als het gevoel van kalksteen is veel warmer in vergelijking met bijvoorbeeld marmer.”

 

– Een ander groot voordeel van kalksteen is dat het een “warmere” steen is om te zien en te voelen in vergelijking met bijvoorbeeld marmer, dat ook een heel mooie, maar “koudere” steen is. In de zomer zijn kalkstenen vloeren heerlijk koel in huis en worden ze niet heet, zelfs niet als de zon binnen schijnt.

 

– Last but not least, kalksteen is een flexibele en praktische materiaalkeuze in het dagelijks leven. De “greige” tinten van de kalksteen zijn geweldig voor het verbergen van stof en vuil. Het is een goed idee om voegen in een vergelijkbare tint als de steen te kiezen, omdat een wit of licht voegstuk na verloop van tijd vuil wordt.

 

Ben eerlijk: Is kalksteen niet heel gevoelig en delicaat?

 

– Ik krijg vaak vragen over hoe kalksteen werkt in een gezin met peuters – vuil, morsen en algemene slijtage. En ik zeg altijd dat je moet nadenken over je behoeften en levensstijl, maar dat je je nooit van kalksteen moet onthouden omdat je bang bent voor slijtage.

 

“Ja, het kan een paar vlekken krijgen, maar na verloop van tijd creëert dit een mooie patina.”

 

Maar kalksteen verslijt toch?

 

– Ja, maar kalksteen is een natuurlijk materiaal dat op een mooie manier oud wordt. Het kan een paar vlekken krijgen, maar na verloop van tijd creëert dit gewoon een mooie patina.

 

– Wanneer je besluit dat je kalksteen wilt in een keuken waar er kans is op zuren, kun je het combineren met een meer robuust oppervlak zoals roestvrij staal.

 

Hoe moet je kalksteen behandelen om de schoonheid te behouden?

 

– Wanneer je kalksteen in je keuken hebt, is het raadzaam om vlekken meteen weg te halen voordat het geabsorbeerd raakt. Het is ook een goed idee om het oppervlak te onderhouden met lijnoliezeep die ook reinigt, beschermt en heerlijk ruikt.

 

Er zijn veel verschillende soorten kalksteen met verschillende tinten en patronen. Is er iets waar je aan moet denken bij het kiezen van kalksteen?

 

– Indien het voor je keuken is, kun je starten met de kleur die je voor je keuken hebt gekozen en daar een geschikte combinatie voor te kiezen. Maar, je kunt het ook omdraaien en de keuken aanpassen aan de kleur van het steen welke je gekozen hebt.

 

– Het is belangrijk om aan alle fases te denken en een doordachte keuze te maken gebaseerd op kleur, warmte en lichtinval. Kalksteen komt in verschillende tinten afhankelijk van waar het vandaan komt, wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden wanneer je een beslissing moet maken.

 


Feiten: Vårvik & Co

 

Vårvik & Co verkoopt kalksteen voor vloeren and muren in keukens, badkamers, kelders, hallen etc. Het steen is lichgrijs met een warme tine en een gespikkeld patroon.

 

verkoopt kalksteen voor vloeren and muren in keukens, badkamers, kelders, hallen etc. Het steen is lichgrijs met een warme tine en een gespikkeld patroon.

 

Vårvik & Co verkoopt hun steen voornamelijk via hun instagram account maar ze hebben ook een showroom in Saltsjöbaden.

Wat is het beste materiaal voor een stenen werkblad in jouw keuken?

Wat is het beste materiaal voor een stenen werkblad in jouw keuken?

Er zijn zoveel werkbladen om uit te kiezen wanneer je de puntjes op de i wilt zetten voor jouw nieuwe keuken. Waar moet je rekening mee houden qua materialen, design en duurzaamheid?

 

We vroegen het Anne Granstig – Marketing Coördinator bij Cosentino Scandinavia:
Welke materialen zijn op dit moment het meest populair?

– We zien nieuwe trends in het type werkblad dat consumenten kiezen, zegt Anne Granstig. Lange tijd waren laminaatwerkbladen het meest voorkomen in Zweden, maar hout en RVS worden ook populair.

 

“Marmer, graniet en kalksteen zijn populairder dan ooit tevoren”

 

– In de afgelopen jaren heeft natuurlijk steen een opmars gekend. Consumenten gebruiken liever steen wanneer dit mogelijk is. Marmer, graniet en kalksteen zijn populairder dan ooit tevoren en blijven constant toenemen.

 

Anna Granstig gaat verder met uitleggen dat de trend van meer kleurrijke keuken – ten opzichte van witte keuken in de laatste eeuw – ook gevolgen heeft voor de keuze in werkbladen.

 

– Mensen durven meer kleur te introduceren in hun keukens. Dit betekent dat het werkblad vaak meer donkere of warmere kleuren krijgen. Zelfs materialen met patronen worden populairder.

 

– Jouw keuze in het werkblad wordt bepaald door de stijl van je keuken.

 

“Klassieke keukens zoals bistro, Shaker of landelijke keukens matchen goed met een werkblad met natuursteen look.”

 

Dus, je bedoelt dat verschillende werkbladen bij verschillende typen keukens passen?

 

– Absoluut! Ik zeg meestal dat elk type keuken past bij een bepaald type steen. Klassieke keukens zoals een bistro, een Shaker en een landelijke keuken passen mooi bij de aanrechtbladen met een natuursteenlook. Meer moderne en minimalistische keukens passen goed bij matte of gepolijste oppervlakken in één kleur.

 

– Je wilt meestal een contrast creëren door glanzende kastdeuren samen te stellen met een mat werkblad en matte deuren met een glanzend werkblad. Dit geeft een mooie algemene uitstraling.

 

– Onder de nieuwe keukenontwerpen zien we ook de industriële trend van oppervlakken met een beton of roestig uiterlijk in populariteit toenemen.

 

– Minimalistische deuren in licht hout maken ook een comeback. Ze zien er heel goed uit met wit, licht of zandkleurig natuursteen in onze materialen Silestone of Dekton (zie het onderstaande feitenvak).

 

Wat is het beste werkblad voor een gezin met kinderen?

 

Wanneer je een werkblad uitkiest, moet je over meer nadenken dan enkel de huidige trends. Anna denkt dat het belangrijk is om over jouw levensstijl na te denken en hoe het oppervlak wordt gebruikt.

 

– Ik krijg vaak vragen van gezinnen met kleuters waarbij de keuken constant wordt gebruikt en waar ouders graag hun kinderen betrekken bij het koken. Ik raad an meestal aan dat ze kiezen voor een stevig werkblad dat duurzaam is, zodat het oppervlak er altijd goed uit blijft zien, ondanks viezigheid en slijtage van pannen etc.

 

Anna Granstig geeft aan dat natuursteen zoals kalksteen en marmer niet altijd de beste keuze voor een keuken is, omdat het zacht en poreus is.

 

– Vlekken van bijvoorbeeld koffie en andere soorten vocht kunnen het oppervlak beschadigen en vlekken veroorzaken die er niet meer uit kunnen. Het is dan raadzaam om een werkblad van Silestone of donker gepolijst graniet te overwegen als betere keuze.

 

“Veel mensen gebruiken te veel schoonmaakmiddelen tijdens het poetsen van hun keukens”

 

Hoe moet je een werkblad behandelen zodat het lange tijd meegaat?

 

– Veel mensen gebruiken te veel schoonmaakmiddelen tijdens het poetsen van hun keukens. Wanneer klanten ons bellen waarom hun werkblad zijn glans heeft verloren, heeft dit bijna altijd te maken met het poetsmiddel dat een gedroogde laag op het oppervlak van het werkblad heeft gevormd.

 

Hoe kom je hier vanaf?

 

– Het is eenvoudig te verwijderen met een beetje dennenolie en lauwwarm water. Polijst het oppervlak met een microvezel doek totdat het zijn natuurlijke glans terugkrijgt. Met de juiste materialen en een beetje liefde, heb je een werkblad waar je nog jaren van kunt genieten.

 


Feiten: Silestone och Dekton, av Cosentino

 

Silestone bestaat uit kwartssteen. Dekton is een mix van mineralen en wordt geproduceerd door een vergelijkbare technologie die wordt gebruikt bij het produceren van kwarts composiet, porselein en glas.

 

Met deze materialen krijg je oppervlakken die extreem resistent zijn tegen krassen en vlekken en die gedurende jaren goed eruit blijven zien.

 

Silestone en Dekton zijn verkrijgbaar in honderden designs, variërend van verschillende patronen die overeenkomen met natuursteen tot kleuren met verschillende soorten polijsten.

 

Silestone en Dekton zijn eenvoudig te onderhouden en vragen vaak enkel alleen water en afwasmiddel om vlekken te verwijderen.