Het onverslaanbare gevoel van kalksteen

Het onverslaanbare gevoel van kalksteen

Natuursteen is in opmars en wordt steeds populairder in Scandinavische huizen. Maar wat maakt het zo gewild? En welk gevoel willen we bereiken met natuursteen in onze huizen?

 

We hadden een gesprek met Alexandra Olausson, eigenaar van Vårvik & Co, welke gespecialiseerd zijn in kalksteen.

– Ik werk al bijna twee jaar met kalksteen en ik ben er echt dol op, zegt Alexandra Olausson. Kalksteen is onverslaanbaar wanneer het op gevoel aankomt en het is een fantastisch materiaal om te gebruiken in huis.

 

Voordat Alexandra haar passie in kalksteen vond, werkte ze in de sales voor een telecombedrijf.

 

– Ik zeg meestal dat ik ben gaan werken van een digitaal product in een fysiek kanaal naar een fysiek product in een digitaal kanaal. Veel dingen zijn hetzelfde – zoals marketing, verkoop en contact met klanten – maar het product is compleet anders.

 

– Ik ben al heel lang geïnteresseerd in steen en ik heb het bijna altijd in mijn huizen gehad door de jaren heen. Enige tijd geleden zijn mijn familie en ik verhuisd naar een huis waar kalksteen overal wordt gebruikt en dat leidde tot een aanbieding om als consultant te werken bij de verkoop en marketing van kalksteen.

 

– In de lente van 2018 koos ik ervoor om te investeren in mijn eigen leverancier en nu werk ik geheel voor mijn eigen bedrijf dat ik bezit met mijn man.

 

Dus, wonende in een huis met veel kalksteen, heb je tips hoe kalksteen kan werken in een huis?

 

– Dat heb ik zeker! Als je met kalksteen leeft, ervaar je de vele kanten ervan. Bijvoorbeeld: het voelde alsof er een gevoel van zomerregen in onze badkamer kwam nadat we douchten, wat komt door mineralen die vrijkomen als de steen nat wordt en het ruikt heerlijk. De steen wordt ook niet al te glad, waardoor het een goede keuze is in badkamers.

 

“Zowel het uiterlijk als het gevoel van kalksteen is veel warmer in vergelijking met bijvoorbeeld marmer.”

 

– Een ander groot voordeel van kalksteen is dat het een “warmere” steen is om te zien en te voelen in vergelijking met bijvoorbeeld marmer, dat ook een heel mooie, maar “koudere” steen is. In de zomer zijn kalkstenen vloeren heerlijk koel in huis en worden ze niet heet, zelfs niet als de zon binnen schijnt.

 

– Last but not least, kalksteen is een flexibele en praktische materiaalkeuze in het dagelijks leven. De “greige” tinten van de kalksteen zijn geweldig voor het verbergen van stof en vuil. Het is een goed idee om voegen in een vergelijkbare tint als de steen te kiezen, omdat een wit of licht voegstuk na verloop van tijd vuil wordt.

 

Ben eerlijk: Is kalksteen niet heel gevoelig en delicaat?

 

– Ik krijg vaak vragen over hoe kalksteen werkt in een gezin met peuters – vuil, morsen en algemene slijtage. En ik zeg altijd dat je moet nadenken over je behoeften en levensstijl, maar dat je je nooit van kalksteen moet onthouden omdat je bang bent voor slijtage.

 

“Ja, het kan een paar vlekken krijgen, maar na verloop van tijd creëert dit een mooie patina.”

 

Maar kalksteen verslijt toch?

 

– Ja, maar kalksteen is een natuurlijk materiaal dat op een mooie manier oud wordt. Het kan een paar vlekken krijgen, maar na verloop van tijd creëert dit gewoon een mooie patina.

 

– Wanneer je besluit dat je kalksteen wilt in een keuken waar er kans is op zuren, kun je het combineren met een meer robuust oppervlak zoals roestvrij staal.

 

Hoe moet je kalksteen behandelen om de schoonheid te behouden?

 

– Wanneer je kalksteen in je keuken hebt, is het raadzaam om vlekken meteen weg te halen voordat het geabsorbeerd raakt. Het is ook een goed idee om het oppervlak te onderhouden met lijnoliezeep die ook reinigt, beschermt en heerlijk ruikt.

 

Er zijn veel verschillende soorten kalksteen met verschillende tinten en patronen. Is er iets waar je aan moet denken bij het kiezen van kalksteen?

 

– Indien het voor je keuken is, kun je starten met de kleur die je voor je keuken hebt gekozen en daar een geschikte combinatie voor te kiezen. Maar, je kunt het ook omdraaien en de keuken aanpassen aan de kleur van het steen welke je gekozen hebt.

 

– Het is belangrijk om aan alle fases te denken en een doordachte keuze te maken gebaseerd op kleur, warmte en lichtinval. Kalksteen komt in verschillende tinten afhankelijk van waar het vandaan komt, wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden wanneer je een beslissing moet maken.

 


Feiten: Vårvik & Co

 

Vårvik & Co verkoopt kalksteen voor vloeren and muren in keukens, badkamers, kelders, hallen etc. Het steen is lichgrijs met een warme tine en een gespikkeld patroon.

 

verkoopt kalksteen voor vloeren and muren in keukens, badkamers, kelders, hallen etc. Het steen is lichgrijs met een warme tine en een gespikkeld patroon.

 

Vårvik & Co verkoopt hun steen voornamelijk via hun instagram account maar ze hebben ook een showroom in Saltsjöbaden.