Wat is het beste materiaal voor een stenen werkblad in jouw keuken?

Wat is het beste materiaal voor een stenen werkblad in jouw keuken?

Er zijn zoveel werkbladen om uit te kiezen wanneer je de puntjes op de i wilt zetten voor jouw nieuwe keuken. Waar moet je rekening mee houden qua materialen, design en duurzaamheid?

 

We vroegen het Anne Granstig – Marketing Coördinator bij Cosentino Scandinavia:
Welke materialen zijn op dit moment het meest populair?

– We zien nieuwe trends in het type werkblad dat consumenten kiezen, zegt Anne Granstig. Lange tijd waren laminaatwerkbladen het meest voorkomen in Zweden, maar hout en RVS worden ook populair.

 

“Marmer, graniet en kalksteen zijn populairder dan ooit tevoren”

 

– In de afgelopen jaren heeft natuurlijk steen een opmars gekend. Consumenten gebruiken liever steen wanneer dit mogelijk is. Marmer, graniet en kalksteen zijn populairder dan ooit tevoren en blijven constant toenemen.

 

Anna Granstig gaat verder met uitleggen dat de trend van meer kleurrijke keuken – ten opzichte van witte keuken in de laatste eeuw – ook gevolgen heeft voor de keuze in werkbladen.

 

– Mensen durven meer kleur te introduceren in hun keukens. Dit betekent dat het werkblad vaak meer donkere of warmere kleuren krijgen. Zelfs materialen met patronen worden populairder.

 

– Jouw keuze in het werkblad wordt bepaald door de stijl van je keuken.

 

“Klassieke keukens zoals bistro, Shaker of landelijke keukens matchen goed met een werkblad met natuursteen look.”

 

Dus, je bedoelt dat verschillende werkbladen bij verschillende typen keukens passen?

 

– Absoluut! Ik zeg meestal dat elk type keuken past bij een bepaald type steen. Klassieke keukens zoals een bistro, een Shaker en een landelijke keuken passen mooi bij de aanrechtbladen met een natuursteenlook. Meer moderne en minimalistische keukens passen goed bij matte of gepolijste oppervlakken in één kleur.

 

– Je wilt meestal een contrast creëren door glanzende kastdeuren samen te stellen met een mat werkblad en matte deuren met een glanzend werkblad. Dit geeft een mooie algemene uitstraling.

 

– Onder de nieuwe keukenontwerpen zien we ook de industriële trend van oppervlakken met een beton of roestig uiterlijk in populariteit toenemen.

 

– Minimalistische deuren in licht hout maken ook een comeback. Ze zien er heel goed uit met wit, licht of zandkleurig natuursteen in onze materialen Silestone of Dekton (zie het onderstaande feitenvak).

 

Wat is het beste werkblad voor een gezin met kinderen?

 

Wanneer je een werkblad uitkiest, moet je over meer nadenken dan enkel de huidige trends. Anna denkt dat het belangrijk is om over jouw levensstijl na te denken en hoe het oppervlak wordt gebruikt.

 

– Ik krijg vaak vragen van gezinnen met kleuters waarbij de keuken constant wordt gebruikt en waar ouders graag hun kinderen betrekken bij het koken. Ik raad an meestal aan dat ze kiezen voor een stevig werkblad dat duurzaam is, zodat het oppervlak er altijd goed uit blijft zien, ondanks viezigheid en slijtage van pannen etc.

 

Anna Granstig geeft aan dat natuursteen zoals kalksteen en marmer niet altijd de beste keuze voor een keuken is, omdat het zacht en poreus is.

 

– Vlekken van bijvoorbeeld koffie en andere soorten vocht kunnen het oppervlak beschadigen en vlekken veroorzaken die er niet meer uit kunnen. Het is dan raadzaam om een werkblad van Silestone of donker gepolijst graniet te overwegen als betere keuze.

 

“Veel mensen gebruiken te veel schoonmaakmiddelen tijdens het poetsen van hun keukens”

 

Hoe moet je een werkblad behandelen zodat het lange tijd meegaat?

 

– Veel mensen gebruiken te veel schoonmaakmiddelen tijdens het poetsen van hun keukens. Wanneer klanten ons bellen waarom hun werkblad zijn glans heeft verloren, heeft dit bijna altijd te maken met het poetsmiddel dat een gedroogde laag op het oppervlak van het werkblad heeft gevormd.

 

Hoe kom je hier vanaf?

 

– Het is eenvoudig te verwijderen met een beetje dennenolie en lauwwarm water. Polijst het oppervlak met een microvezel doek totdat het zijn natuurlijke glans terugkrijgt. Met de juiste materialen en een beetje liefde, heb je een werkblad waar je nog jaren van kunt genieten.

 


Feiten: Silestone och Dekton, av Cosentino

 

Silestone bestaat uit kwartssteen. Dekton is een mix van mineralen en wordt geproduceerd door een vergelijkbare technologie die wordt gebruikt bij het produceren van kwarts composiet, porselein en glas.

 

Met deze materialen krijg je oppervlakken die extreem resistent zijn tegen krassen en vlekken en die gedurende jaren goed eruit blijven zien.

 

Silestone en Dekton zijn verkrijgbaar in honderden designs, variërend van verschillende patronen die overeenkomen met natuursteen tot kleuren met verschillende soorten polijsten.

 

Silestone en Dekton zijn eenvoudig te onderhouden en vragen vaak enkel alleen water en afwasmiddel om vlekken te verwijderen.