Sekelskifteskök i Majorna

Sekelskifteskök i Majorna

Skulle du vilja att någon annan bestämde vilket kök du skulle ha i din bostad? Så gjorde nämligen en bostadsförening i början på 90-talet i Göteborg. Stammar, kök, och badrum renoverades och alla lägenheter fick identiska kök.

 

När Hannah och Erik flyttade in i sin lägenhet i denna bostadsrättsförening 2014, kände de att det var dags att byta ut köket.

 

– Köket som stod där var inte så funktionellt. Det fanns knappt några arbetsytor och kylskåpet stod nästan i hallen, berättar Hannah.

 

Fastigheten är byggd 1906 och är belägen i Majorna, Göteborg. I området bor främst unga människor och barnfamiljer. Det är ett trendigt område, jämförbart med “Söder” i Stockholm. Här finns bostadsrätter blandade med hyresrätter. Både äldre och nyare hus.

 

Hannah och Erik ville ha ett kök som matchade lägenheten bättre, ett kök som gärna fick kännas rustikt och platsbyggt. Efter att ha letat runt på nätet – främst Pinterest och Instagram – sprang Hannah på Skandinaviska Shakerkök som kändes helt rätt.

 

“Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss.”

 

Dimgrått kök och trärena knoppar

 

– Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss. Det här är inget kök nästa ägare kommer vilja ändra eller slänga ut, menar Hannah. Det kommer hålla länge, både ur ett stilmässigt och hållbart perspektiv.

 

Färgen de valde på köket är ur Skandinaviska Shakerköks basutbud och heter “Dimgrå”. Bänkskivorna är av ek och till det matchar de omålade träknopparna fint.

 

Bord, stolar och lampa är vintagefynd. Även vasen, som antagligen är en gammal kemikolv enligt Hannah, är också fyndad second hand.

 

Tankar kring planeringen av köket

 

Paret hade en skiss över hur de ville att deras nya kök skulle se ut men fick sedan hjälp av Adam på Skandinaviska Shakerkök med att finputsa planeringen och addera detaljer kring förvaringen.

 

– Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp, för att vi gillar den goda överblick man får i en låda.

 

Både diskmaskin och kylskåp är integrerade – de har fronter i samma trä och färg som köket – något som köket innan definitivt inte hade.



“Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp.”

 

– Det blir en stilren och enhetlig känsla, menar Hannah. Innan visste jag inte hur det skulle fungera med fronter men de passar verkligen så himla bra!

 

Det svåraste beslutet var hur de skulle kombinera diskho och bänkskiva.

 

– Vi var först inne på sten, men kände sedan att vi ville ha en ekskiva. Men kring diskhon ville vi ha en avlastningsyta i rostfritt stål, säger Hannah.

 

– Först visste vi inte riktigt hur vi skulle kombinera dessa två ytor, lägger Erik till. Men vi fick god hjälp med planeringen, och resultatet blev verkligen bra och funktionellt.

 

Extra djup bänkskiva

 

Ett val som paret är extra nöjda över är bänkskivan som fått ett 10 cm extra djup vilket skapar ännu större arbetsyta. 60 cm är det som annars är standard.

 

– Kan man ha 70 cm ska man ta det!, säger Erik.

 

“Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem.”

 

En annan detalj de uppskattar är anpassningsmöjligheterna kring köket.

 

– Ett maskintillverkat kök med spånskivor och laminat kan man inte ändra eller laga om det skulle behövas. Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem, säger Erik.

 

– Vi har exempelvis redan nu gett vår bänkskiva lite extra kärlek genom att olja in den för att få en särskild finish, tillägger Hannah.

 

De har även flyttat på ett hyllplan inne i ett skåp för att även de högsta vinglasen skulle få plats. Erik berättar:

 

– Vi tänkte inte på det måttet när vi ritade upp köket, men det var inga problem att ändra i efterhand. Det är ju det som är så bra när köket är av massivt trä! Det går att göra sådana förändringar i efterhand om man vill.

 

__

Se fler bilder på köket här.

 

Een kleine lichtblauwe keuken voor tien personen

Een kleine lichtblauwe keuken voor tien personen

In de jaren 1920, Kungsladugård is een woonwijk in Göteborg. Het werd gebouwd in de jaren 1920 en was bedoeld voor families uit werkende en lage-middenklasse gezinnen. Bijna honderd jaar later wonen Liselotte en Johan hier in een huis uit 1922.

 

Hun huis was oorspronkelijk gebouwd voor vier families, maar is sindsdien omgebouwd tot een twee-onder-een-kap huis.

 

“De muren waren behangen met glasvezelbehang…”

 

Echter, toen het koppel het huis kocht in de herfst van 2018, waren er geen sporen van de charmante jaren ’20 over. Het huis was gerenoveerd in de ’80 jaren. Johan vertelt:

 

– De keuken bestond uit jaren ’80 kastjes en de muren waren behangen met glasvezelbehang…

 

Maar een heleboel is veranderd sinds Liselotte en Johan het huis hebben overgenomen. Bijvoorbeeld, er is een handgemaakte keuken van Scandinavian Shaker Kitchen’s, te vinden, geverfd met lijnolieverf in een lichtblauwe tint.

 

– We hebben geprobeerd de originele look van het huis terug te halen. Daarom dachten we dat de Shaker-stijl wel zou aansluiten bij ons huis uit de jaren ’20.

 

Gebogen hoeken en op maat gemaakte kasten

 

Ze begonnen met het ontwerpen van hun eigen keuken, maar kregen daarna hulp van Adam en Johan bij Scandinavian Shaker Kitchen’s. Sommige kastjes hadden aanpassingen nodig om te kunnen passen.

 

– De afmetingen zijn niet bepaald standaard. Er is bijvoorbeeld een gebogen muur in de hoek, dus het keukenkastje moest speciaal gemaakt worden.

 

Het Silestone werkblad in de kleur Nimbus matcht de zandkleurige tint van de houten vloer en het feit dat de afzuigkap ook bij het kleurenpalet van de keuken past, is geen toeval.

 

– De afzuigkap komt van Fjäråskupan. We wilden geen van hun standaardkleuren, dus we waren zo blij toen we ons realiseerden dat we onze eigen kleuren konden kiezen, in dezelfde kleur als de keuken. We zijn erg blij met die keuze!

 

Deur uit 19e eeuw was de hoeksteen voor de voorraadkast

 

Er is veel nagedacht en gepland om deze keuken te kiezen. Waar zijn ze extra blij mee?

 

– Het beste aan onze keuken is het licht, het keukeneiland in het midden en dat de gootsteen voor het raam staat. Het is geweldig als je daar de afwas doet!

 

Liselotte en Johan praten ook over de voorraadkast; hoe ze een oude deur vonden in het huis van Johan in Marstrand.

 

– De deur stamt uit de 19e eeuw en is een oude balkondeur die niemand meer gebruikte. Onze timmerlieden gebruikten de deur ter inspiratie en bouwden de voorraadkast eromheen.

 

In de originele keuken stond een voorraadkast op precies dezelfde plek als nu. Liselotte zegt dat ze er altijd van droomde om in een ouder huis te wonen met een voorraadkast, haak- en oogsluitingen op de wc-deuren, een waslijn in de tuin en andere charmante oude details.

 

“De keuken is niet enorm, maar we kunnen gemakkelijk 10 mensen rond het kookeiland kwijt”

 

Dit is nu gecombineerd met meer moderne details, zoals spotjes in het plafond en een kookeiland, waar al hun vrienden samenkomen. Ze zijn pas begin december verhuisd, maar ze hebben al gasten op kerstavond, oudejaarsavond en een housewarming in januari gehad.

 

“De keuken is niet enorm, maar we kunnen gemakkelijk 10 mensen rond het kookeiland kwijt”

 

Emaille, messing en poederblauw

 

De knoppen in emaille en ouderwets koper zijn afkomstig van Byggfabriken in Göteborg en de lampen van IEMS.

 

Ze bestelden de barkrukken online en dat was een beetje een gok, zegt Liselotte. Een hele goede gok, omdat ze zo goed bij de lampen passen en de lichtblauwe tint van de keuken perfect aanvullen.

 

“… we hebben meerdere kleuren getest met verven…”

 

En de kleur! Het komt niet veel voor om een dergelijke lichtblauwe kleur in Zweedse keukens te zien (de kleurcode is NCS S 3010-B).

 

– We hebben gewerkt met een kleurenpalet in pastel. Omdat de vloer en werkbladen van nature zandkleurig waren, wilden we geen deuren in wit of grijs, dus we gingen op zoek naar blauwe en groene tinten.

 

– Sedan följde en period då vi provmålade flera olika nyanser för att jämföra. Vi kom tillslut fram till vårt val.

 

En snel voegen ze nog toe:

 

– En we kunnen altijd nog onze keuken opnieuw verven als we dat willen!

__

Bekijk meer foto’s van de keuken HIER.

Duurzame Shaker keuken in eco-dorp

Duurzame Shaker keuken in eco-dorp

“Milieuvriendelijk-denken dat onze hele levensstijl doordringt” – dat is het idee van Ekobyn in Björkhagen in Stockholm. Johanna en Mattias Ahnquist Aho verhuisden in september 2018 met hun twee kinderen, hond en kat.

 

Het eco-dorp werd in 1995 voltooid en gebouwd volgens het ecologische denken van die tijd.

 

-We waren heel blij toen we de gelegenheid kregen om naar het eco-dorp te verhuizen, zegt Johanna.

 

Het is een mooi rijtjeshuis van 110 vierkante meter dat, ondanks dat het in 1995 is gebouwd, doet denken aan een huis uit de vorige eeuwwisseling, met hoge plafonds en glas-in-loodramen.

 

De familie besloot om de oude keuken, die klein en versleten aanvoelde, te vervangen.

 

“Het moet qua stijl passen”

 

– De nieuwe keuken moest bij het concept van duurzaamheid passen in het eco-dorp. Maar het moest ook qua stijl passen. Toen we over Scandinavian Shaker Kitchen’s lazen in een designmagazine, wisten we meteen dat we hier naar op zoek waren. Het voldeed aan al onze eisen qua duurzaamheid en uiterlijk.

Lichtgroene lijnolieverf

 

De L-vormige Shaker keuken is nu onderdeel van het familiehuis, heeft lichtgroene keukenkastjes (de kleur heet Winter Moss), met houten knoppen in dezelfde kleur. Voor de muren hebben ze gekozen voor een donkergrijze kleur welke contrasteert met de lichtere kastjes.

 

Afgezien van twee bovenkasten, bevindt het grootste deel van de opslag zich in de kasten onder de werkbladen die van massief eiken zijn met een opstaande rand aan de achterkant.

 

De gootsteen bevindt zich voor een van de twee ramen van de keuken die uitkijken op een natuurreservaat. Een ontspannende plek om de afwas te doen!

 

“…er mag geen synthetische verf gebruikt worden…”

 

– Het moeilijkste deel van het koopproces was weten welke kleur te kiezen, zegt Mattias. Het voelde een beetje onzeker via het computerscherm, maar dit werd gemakkelijk opgelost door een kleurenvoorbeeld naar huis te sturen.

 

Het feit dat de kasten zijn geverfd met lijnolieverf was zeer belangrijk en milieuvriendelijke verf is overal in het huis gebruikt: de woningcorporatie besloot direct vanaf het begin dat er geen synthetische verf mocht worden gebruikt om het gebouw op een natuurlijke manier te laten ademen.

 

De keuken online ontworpen

 

Johanna en Mattias begonnen met het ontwerpen van hun keuken in het design programma en ontvingen daarna suggesties voor verbeteringen, zowel van Adam van Scandinavian Shaker Kitchen’s als van enkele buren die architect waren.

 

“Het was zelfs mogelijk om op maat gemaakte kastjes te bestellen”


– Het was waardevol om suggesties en advies van anderen te krijgen over het plannen van de keuken, geeft Mattias aan. We hadden een goed gesprek met Adam tijdens het bestelproces, wat heel fijn voelde. Het was ook mogelijk om op maat gemaakte kastjes te bestellen die voldeden aan onze plafondhoogte.

 

– We houden van het gevoel van een massief houten keuken waar je ook het natuurlijke hout kunt zien als je de kastjes opent, vult Johanna aan. De keuken voelt stevig en oprecht en het past perfect bij de rest van het huis. Het is een plek waar we echt graag tijd doorbrengen!

__

Bekijk meer foto’s van de keuken HIER.

Ett mörkblått kök på Swedenborgsgatan i Stockholm

Ett mörkblått kök på Swedenborgsgatan i Stockholm

När Petter och Molly, och deras dotter på fyra månader, flyttade in i sin nya sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholm stod ett sprillans nytt Shakerkök och väntade på dem. Lägenheten på 100 kvm, fördelat på tre rum och kök, huserade tidigare ett 70-talskök som hade sett sina bästa dagar.

 

– Det var ingen tvekan när vi köpte lägenheten om att köket behövde renoveras, berättar Petter. Visserligen var köket mysigt men det var gammalt och rejält slitet. Så vi bestämde oss för att det var bäst att riva ut allt och börja helt på nytt.

 

Genom bekanta fick familjen information om Skandinaviska Shakerkök och efter att ha tittat igenom hemsidan och fått hjälp att rita upp sitt nya kök bestämde de sig för att slå till.



“Vi kände att ett Shakerkök passade vår lägenhet stilmässigt”

 

 

I denna video visas hur köket hos Molly och Petter ritades.

 

– Vi kände att ett Shakerkök passade vår lägenhet stilmässigt och både Molly och jag tilltalas mycket av att ha ett kök som känns gediget och vackert.

 

Små justeringar

 

Familjens nya Shakerkök har fått inta samma plats som det tidigare köket, med bara några mindre justeringar och ett tillskott i form av en diskmaskin.

 

– Att få in en diskmaskin kändes viktigt och det gjorde att vi fick ändra lite i placeringen av bänkskåpen. Adam på Skandinaviska Shakerkök hjälpte oss med ändringarna och idag är vi jättenöjda med planeringen av köket.

 

Den beiga bänkskivan i travertin bryter av snyggt mot det mörkblåa köket. Porslin och koppar är placerade på vita öppna hyllor vilket skapar en ren och luftig känsla.

 

Knopparna i trä är målade i samma färg som luckorna, och de valde en blandare av märket Dornbracht.

 

Installationen gjordes av en hantverkare som de fått rekommenderad av vänner.

 

I köket finns även ett matsalsbord där familjen planerar för trevliga middagsbjudningar framöver.

 

– Ännu har det inte blivit så många middagar eftersom vi är relativt nyinflyttade och har en liten bebis men det är definitivt något vi ser fram emot.



“Det kändes aldrig som ett hinder att vi inte hade sett köket i verklighet innan vi beställde”

 

Köpa kök på nätet?

 

Att köpa ett kök via internet utan att ha sett det live var inget som bekymrade Petter och Molly.

 

– Vi är rätt vana att handla över nätet så för oss kändes det aldrig som ett hinder att vi inte hade sett köket i verklighet innan vi beställde.

 

Hemsidans beskrivningar och bilder gav oss den information vi behövde och om det var något vi undrade över så kontaktade vi dem för att diskutera. För oss har hela processen varit väldigt enkel och vi är mycket nöjda med resultatet.

 

__

Se fler bilder på köket här.