Duurzame Shaker keuken in eco-dorp

Duurzame Shaker keuken in eco-dorp

“Milieuvriendelijk-denken dat onze hele levensstijl doordringt” – dat is het idee van Ekobyn in Björkhagen in Stockholm. Johanna en Mattias Ahnquist Aho verhuisden in september 2018 met hun twee kinderen, hond en kat.

 

Het eco-dorp werd in 1995 voltooid en gebouwd volgens het ecologische denken van die tijd.

 

-We waren heel blij toen we de gelegenheid kregen om naar het eco-dorp te verhuizen, zegt Johanna.

 

Het is een mooi rijtjeshuis van 110 vierkante meter dat, ondanks dat het in 1995 is gebouwd, doet denken aan een huis uit de vorige eeuwwisseling, met hoge plafonds en glas-in-loodramen.

 

De familie besloot om de oude keuken, die klein en versleten aanvoelde, te vervangen.

 

“Het moet qua stijl passen”

 

– De nieuwe keuken moest bij het concept van duurzaamheid passen in het eco-dorp. Maar het moest ook qua stijl passen. Toen we over Scandinavian Shaker Kitchen’s lazen in een designmagazine, wisten we meteen dat we hier naar op zoek waren. Het voldeed aan al onze eisen qua duurzaamheid en uiterlijk.

Lichtgroene lijnolieverf

 

De L-vormige Shaker keuken is nu onderdeel van het familiehuis, heeft lichtgroene keukenkastjes (de kleur heet Winter Moss), met houten knoppen in dezelfde kleur. Voor de muren hebben ze gekozen voor een donkergrijze kleur welke contrasteert met de lichtere kastjes.

 

Afgezien van twee bovenkasten, bevindt het grootste deel van de opslag zich in de kasten onder de werkbladen die van massief eiken zijn met een opstaande rand aan de achterkant.

 

De gootsteen bevindt zich voor een van de twee ramen van de keuken die uitkijken op een natuurreservaat. Een ontspannende plek om de afwas te doen!

 

“…er mag geen synthetische verf gebruikt worden…”

 

– Het moeilijkste deel van het koopproces was weten welke kleur te kiezen, zegt Mattias. Het voelde een beetje onzeker via het computerscherm, maar dit werd gemakkelijk opgelost door een kleurenvoorbeeld naar huis te sturen.

 

Het feit dat de kasten zijn geverfd met lijnolieverf was zeer belangrijk en milieuvriendelijke verf is overal in het huis gebruikt: de woningcorporatie besloot direct vanaf het begin dat er geen synthetische verf mocht worden gebruikt om het gebouw op een natuurlijke manier te laten ademen.

 

De keuken online ontworpen

 

Johanna en Mattias begonnen met het ontwerpen van hun keuken in het design programma en ontvingen daarna suggesties voor verbeteringen, zowel van Adam van Scandinavian Shaker Kitchen’s als van enkele buren die architect waren.

 

“Het was zelfs mogelijk om op maat gemaakte kastjes te bestellen”


– Het was waardevol om suggesties en advies van anderen te krijgen over het plannen van de keuken, geeft Mattias aan. We hadden een goed gesprek met Adam tijdens het bestelproces, wat heel fijn voelde. Het was ook mogelijk om op maat gemaakte kastjes te bestellen die voldeden aan onze plafondhoogte.

 

– We houden van het gevoel van een massief houten keuken waar je ook het natuurlijke hout kunt zien als je de kastjes opent, vult Johanna aan. De keuken voelt stevig en oprecht en het past perfect bij de rest van het huis. Het is een plek waar we echt graag tijd doorbrengen!

__

Bekijk meer foto’s van de keuken HIER.