Sekelskifteskök i Majorna

Sekelskifteskök i Majorna

Skulle du vilja att någon annan bestämde vilket kök du skulle ha i din bostad? Så gjorde nämligen en bostadsförening i början på 90-talet i Göteborg. Stammar, kök, och badrum renoverades och alla lägenheter fick identiska kök.

 

När Hannah och Erik flyttade in i sin lägenhet i denna bostadsrättsförening 2014, kände de att det var dags att byta ut köket.

 

– Köket som stod där var inte så funktionellt. Det fanns knappt några arbetsytor och kylskåpet stod nästan i hallen, berättar Hannah.

 

Fastigheten är byggd 1906 och är belägen i Majorna, Göteborg. I området bor främst unga människor och barnfamiljer. Det är ett trendigt område, jämförbart med “Söder” i Stockholm. Här finns bostadsrätter blandade med hyresrätter. Både äldre och nyare hus.

 

Hannah och Erik ville ha ett kök som matchade lägenheten bättre, ett kök som gärna fick kännas rustikt och platsbyggt. Efter att ha letat runt på nätet – främst Pinterest och Instagram – sprang Hannah på Skandinaviska Shakerkök som kändes helt rätt.

 

“Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss.”

 

Dimgrått kök och trärena knoppar

 

– Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss. Det här är inget kök nästa ägare kommer vilja ändra eller slänga ut, menar Hannah. Det kommer hålla länge, både ur ett stilmässigt och hållbart perspektiv.

 

Färgen de valde på köket är ur Skandinaviska Shakerköks basutbud och heter “Dimgrå”. Bänkskivorna är av ek och till det matchar de omålade träknopparna fint.

 

Bord, stolar och lampa är vintagefynd. Även vasen, som antagligen är en gammal kemikolv enligt Hannah, är också fyndad second hand.

 

Tankar kring planeringen av köket

 

Paret hade en skiss över hur de ville att deras nya kök skulle se ut men fick sedan hjälp av Adam på Skandinaviska Shakerkök med att finputsa planeringen och addera detaljer kring förvaringen.

 

– Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp, för att vi gillar den goda överblick man får i en låda.

 

Både diskmaskin och kylskåp är integrerade – de har fronter i samma trä och färg som köket – något som köket innan definitivt inte hade.



“Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp.”

 

– Det blir en stilren och enhetlig känsla, menar Hannah. Innan visste jag inte hur det skulle fungera med fronter men de passar verkligen så himla bra!

 

Det svåraste beslutet var hur de skulle kombinera diskho och bänkskiva.

 

– Vi var först inne på sten, men kände sedan att vi ville ha en ekskiva. Men kring diskhon ville vi ha en avlastningsyta i rostfritt stål, säger Hannah.

 

– Först visste vi inte riktigt hur vi skulle kombinera dessa två ytor, lägger Erik till. Men vi fick god hjälp med planeringen, och resultatet blev verkligen bra och funktionellt.

 

Extra djup bänkskiva

 

Ett val som paret är extra nöjda över är bänkskivan som fått ett 10 cm extra djup vilket skapar ännu större arbetsyta. 60 cm är det som annars är standard.

 

– Kan man ha 70 cm ska man ta det!, säger Erik.

 

“Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem.”

 

En annan detalj de uppskattar är anpassningsmöjligheterna kring köket.

 

– Ett maskintillverkat kök med spånskivor och laminat kan man inte ändra eller laga om det skulle behövas. Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem, säger Erik.

 

– Vi har exempelvis redan nu gett vår bänkskiva lite extra kärlek genom att olja in den för att få en särskild finish, tillägger Hannah.

 

De har även flyttat på ett hyllplan inne i ett skåp för att även de högsta vinglasen skulle få plats. Erik berättar:

 

– Vi tänkte inte på det måttet när vi ritade upp köket, men det var inga problem att ändra i efterhand. Det är ju det som är så bra när köket är av massivt trä! Det går att göra sådana förändringar i efterhand om man vill.

 

__

Se fler bilder på köket här.

 

Duurzame Shaker keuken in eco-dorp

Duurzame Shaker keuken in eco-dorp

“Milieuvriendelijk-denken dat onze hele levensstijl doordringt” – dat is het idee van Ekobyn in Björkhagen in Stockholm. Johanna en Mattias Ahnquist Aho verhuisden in september 2018 met hun twee kinderen, hond en kat.

 

Het eco-dorp werd in 1995 voltooid en gebouwd volgens het ecologische denken van die tijd.

 

-We waren heel blij toen we de gelegenheid kregen om naar het eco-dorp te verhuizen, zegt Johanna.

 

Het is een mooi rijtjeshuis van 110 vierkante meter dat, ondanks dat het in 1995 is gebouwd, doet denken aan een huis uit de vorige eeuwwisseling, met hoge plafonds en glas-in-loodramen.

 

De familie besloot om de oude keuken, die klein en versleten aanvoelde, te vervangen.

 

“Het moet qua stijl passen”

 

– De nieuwe keuken moest bij het concept van duurzaamheid passen in het eco-dorp. Maar het moest ook qua stijl passen. Toen we over Scandinavian Shaker Kitchen’s lazen in een designmagazine, wisten we meteen dat we hier naar op zoek waren. Het voldeed aan al onze eisen qua duurzaamheid en uiterlijk.

Lichtgroene lijnolieverf

 

De L-vormige Shaker keuken is nu onderdeel van het familiehuis, heeft lichtgroene keukenkastjes (de kleur heet Winter Moss), met houten knoppen in dezelfde kleur. Voor de muren hebben ze gekozen voor een donkergrijze kleur welke contrasteert met de lichtere kastjes.

 

Afgezien van twee bovenkasten, bevindt het grootste deel van de opslag zich in de kasten onder de werkbladen die van massief eiken zijn met een opstaande rand aan de achterkant.

 

De gootsteen bevindt zich voor een van de twee ramen van de keuken die uitkijken op een natuurreservaat. Een ontspannende plek om de afwas te doen!

 

“…er mag geen synthetische verf gebruikt worden…”

 

– Het moeilijkste deel van het koopproces was weten welke kleur te kiezen, zegt Mattias. Het voelde een beetje onzeker via het computerscherm, maar dit werd gemakkelijk opgelost door een kleurenvoorbeeld naar huis te sturen.

 

Het feit dat de kasten zijn geverfd met lijnolieverf was zeer belangrijk en milieuvriendelijke verf is overal in het huis gebruikt: de woningcorporatie besloot direct vanaf het begin dat er geen synthetische verf mocht worden gebruikt om het gebouw op een natuurlijke manier te laten ademen.

 

De keuken online ontworpen

 

Johanna en Mattias begonnen met het ontwerpen van hun keuken in het design programma en ontvingen daarna suggesties voor verbeteringen, zowel van Adam van Scandinavian Shaker Kitchen’s als van enkele buren die architect waren.

 

“Het was zelfs mogelijk om op maat gemaakte kastjes te bestellen”


– Het was waardevol om suggesties en advies van anderen te krijgen over het plannen van de keuken, geeft Mattias aan. We hadden een goed gesprek met Adam tijdens het bestelproces, wat heel fijn voelde. Het was ook mogelijk om op maat gemaakte kastjes te bestellen die voldeden aan onze plafondhoogte.

 

– We houden van het gevoel van een massief houten keuken waar je ook het natuurlijke hout kunt zien als je de kastjes opent, vult Johanna aan. De keuken voelt stevig en oprecht en het past perfect bij de rest van het huis. Het is een plek waar we echt graag tijd doorbrengen!

__

Bekijk meer foto’s van de keuken HIER.