Veelgestelde Vragen – Scandinavian Shaker Kitchen’s

— Veelgestelde Vragen

Veelgestelde Vragen - Scandinavian Shaker Kitchen's

Vragen en antwoorden over alles wat je moet weten over Shaker keukens - materialen, design, kosten en geluk!

Over hout

Waarom bouwen jullie keukens van massief hout?
We hebben er voor gekozen om keukens van massief hout te bouwen, omdat het zowel prachtig als duurzaam is. Met een beetje liefde en goede verzorging heb je een keuken die generaties lang meegaat. Het is eenvoudig te renoveren met schuurpapier, olie en een nieuw likje verf.
Waarom gebruiken jullie het ene type hout voor de frames en een ander type hout voor de deuren?
We bouwen de frames van den – een klassieker in Scandinavisch meubelontwerp. Den is noestvrij en geeft een kalme en harmonieuze uitstraling. Voor de fronten – de deuren en laden – gebruiken we geverfd essen, en berken multiplex voor het paneel; dit zijn stevigere houtsoorten en zijn beter bestand tegen scheuren en slijtage.
Waarom wordt alles handgemaakt?
Het bouwen van massief houten keuken vergt fingerspetzgefühl (welke robots niet hebben). Onze houtbewerkers werken al jaren met hout en weten precies hoe ze met ieder onderdeel om moeten gaan om spanning te voorkomen. Ja, het kost iets meer, maar het resultaat is ook zo veel beter.
Waar worden de keukens gemaakt?
De keukens worden met de hand gemaakt door bekwame houtbewerkers in onze schrijnwerkerijen in Litouwen. Op het moment werken we samen met twee bedrijven, welke beide familiebedrijven zijn met 3-5 houtbewerkers in dienst.
Waar komt jullie hout vandaan?
Al het hout in onze keukens komt van bossen uit Litouwen – niet ver van onze schrijnwerkerijen vandaan.

Over lijnolieverf

Waarom gebruiken jullie lijnolieverf?
Lijnzaad olie is milieuvriendelijk, natuurlijk en heel erg mooi. Het heeft een duurzaam oppervlak en een snelle laag verf laat het er al nieuw uit zijn, keer op keer. Wij gebruiken verf van Selder & Co. Lees meer over onze lijnolieverf hier.
Is het waar dat lijnolieverf vergeelt?
“Reguliere” lijnolie vergeelt vaak, maar niet de verf welke wij gebruiken, van Selder & Co. In andere lijnolieverf zorgt het bèta-caroteen in de lijnolie voor een vergeling van de verf, maar in de verf van Selder & Co verdwijnt dit tijdens het afwerkingsproces. Echter, de kleur is fotochromisch, wat betekent dat het kan vergelen in ruimtes zonder UV licht (bijvoorbeeld wanneer je de binnenkant van een keukenkastje verft, welke vaak dicht zijn, dan kan een bepaalde vergeling optreden). Je hoeft je dus geen zorgen te maken over vergeling tijdens het kiezen van de kleur die jij wilt!

Over Shaker

Wat betekent Shaker?
De filosofie van de Shaker-beweging was om het koninkrijk der hemel op Aarde te bouwen. Het was een religieuze beweging met twee belangrijke onderdelen: deels dat het einde van de wereld niet te vermijden was, en deels dat het belangrijk was om in een georganiseerd geheel te leven tot dat moment. Meer informatie is hier te lezen.
Past een Shaker keuken bij mijn flat/huis?
Het ontbreken van specifieke details in het aangezicht van Shaker – alles is gestript en puur – maakt het een tijdloos design. Een Shaker keuken kan worden gecombineerd met klassieke attributen, zoals een groefwand, of meer moderne materialen zoals stenen werkbladen en vloeren. Daarom past een Shaker keuken in de meeste huizen. Het is veelvoorkomend dat onze keukens terechtkomen in huizen en flats die in de jaren ’30 of eerder zijn gebouwd.
Is de Shaker-stijl niet gewoon een voorbijgaande trend?
Het is waar dat de Shaker-stijl op dit moment trending is. Maar aan de andere kant, de stijl is al ruim 200 jaar aanwezig (lees meer hier) en het zal hoogstwaarschijnlijk ook de komende 200 jaar nog aanwezig blijven. Van tijd tot tijd zal het extra trending zijn, zoals het nu is, maar het zal nooit helemaal uit stijl raken. Hoe we dat weten? Door deels naar de geschiedenis te kijken en deels door de algemene trend richting duurzaamheid: meer en meer mensen denken aan langdurigheid en duurzaamheid, en vanuit dat perspectief is de Shaker-stijl spot on.

Het plannen van de keuken

Kan ik hulp krijgen bij het ontwerpen van mijn keuken?
Om jou te helpen met het plannen en visualiseren van jouw keuken, hebben we een programma ontwikkeld waarmee je eenvoudig jouw keuken in 3D kunt ontwerpen. Het geeft je een goed overzicht en geeft je de mogelijkheid om jouw ideeën te testen. Als je vastloopt of wanneer je hulp nodig hebt, ben je natuurlijk welkom om ons te contacteren.
Kan ik op maat gemaakte modules bestellen?
Ja, onze modules kunnen worden afgestemd op jouw persoonlijke wensen. Je kunt eenvoudig de afmetingen aanpassen in het design programma. Wanneer je afwijkt van de standaard afmetingen, kan de prijs van de module met ongeveer 15% toenemen.
Welke opbergmogelijkheden bieden jullie aan?
We hebben verschillende soorten kastjes met werkbladen, muurkastjes en open planken. Je vindt deze en alle afmetingen hier.

Design en functionaliteit

Zijn de planken verplaatsbaar?
Ja en nee. 🙂 Ze zijn vastgeschroef aan strips, welke op hun beurt zijn vastgeschroef aan het frame van de module, maar wanneer je praktisch bent ingesteld kun je deze strips verplaatsen met een schroevendraaier en boor. Je kunt de oude gaatjes opvullen en licht opschuren met schuurpapier. Een klein likje lijnolie erover heen en het gat wordt min of meer onzichtbaar.
Hoe zien de kastjes er aan de binnenkant uit?
De kastjes en laden zijn behandeld met lijnolie aan de binnenkant. Het is ook mogelijk om te kiezen voor lijnolie met een wit pigment indien je een meer witte finish wilt. Dit kost 7% extra.
Welk handgrepen passen het best bij een Shaker keuken?
Er is geen goed of fout hier. De keuze van details bepaalt de stijl van jouw keuken. Wanneer je op zoek bent naar een echte Shaker-stijl, dan zijn houten knoppen waarschijnlijk de beste keuze. Wanneer je een meer klassieke stijl wil creëren in je keuken, dan kan messing handgreep een alternatief zijn. We hebben een selectie van handgrepen waar je uit kunt kiezen en welke je ook elders kunt bestellen. Voor meer tips en advies, kijk hier.
Welk werkblad past bij een Shaker keuken?
Er zijn veel materialen en stijlen om uit te kiezen. Laat jouw smaak en behoeften bepalen welk werkblad je kiest. Wanneer je een echte Shaker-stijl wilt, raden we een houten werkblad aan – essen en eiken werkbladen zijn goede alternatieven. Hier is een artikel over verschillende stenen werkbladen.
Is het mogelijk om een ander type plint te kiezen?
Ja, je kunt een ander type plint kiezen zonder bijkomende kosten. De klassieke “Shaker plint” is het meestvoorkomend, maar we bieden ook andere soorten plinten aan. Andere oplossingen werken ook, zoals een eenvoudige ingebouwde plint.
Kunnen we onze keuken in een andere kleur bestellen dan de kleuren die jullie aanbieden?
Ja, voor een klein bijkomend bedrag kun je een keuken bestellen in iedere kleur met een NSC code.

Onderhoud en schoonmaak

Zijn de kastjes gevoelig voor vocht en vuil?
Vocht en vuil dient altijd zo snel mogelijk schoongeveegd te worden. De keukens zijn geverfd met lijnolieverf, welke van zichzelf duurzaam is, maar welke niet in contact moet komen met alkalische (basis) substanties, zoals zeep omdat dit de verf laat oplossen. Een vochtig microvezel doekje werkt het best voor de meeste dingen. Zo niet, dan kun je een mild afwasmiddel gebruiken.
Vraagt de keuken veel onderhoud?
Niet meer dan een “reguliere” keuken van MDF en plastic. Vocht en vuil dienen zo snel mogelijk schoongeveegd te worden zodat ze niet in het hout trekken. Het grootste voordeel van een massief houten keuken is dat het vele malen gerenoveerd kan worden. Slijtage door de jaren heen kan worden behandeld door te schuren, oliën en te verven. Met een beetje liefde zal jouw massief houten keuken heel lang meegaan.
Welke schoonmaakmiddelen kan ik gebruiken in de keuken?
Hoe je het werkblad schoonmaakt, hangt af van het materiaal. Veeg vocht en vuil altijd meteen schoon. Houten werkbladen blijven het mooist wanneer ze geolied worden, kalksteen kan het best behandeld worden met lijnolie zeep en RVS oppervlakken hebben enkel water en afwasmiddel nodig. Kastjes geverfd met lijnolieverf dienen schoongemaakt te worden met een mild afwasmiddel dat een lage of neutrale PH waarde heeft. De PH waarde kan op de verpakking geraadpleegd worden. Gebruik geen zachte zeep voor geverfde oppervlakken.

De aankoop van jouw keuken

Kan ik ondersteuning krijgen bij het aankoopproces?
Natuurlijk! Voel je vrij om een e-mail te sturen of om ons te bellen. We helpen je graag op weg. Je vindt onze contactinformatie hier. Je kunt ook een afspraak inplannen met ons in Malmö, of een van onze retailers bezoeken.
Hoe overtuig ik mijn partner om een van jullie keukens te kopen?
Hier zijn een paar ideeën om te proberen 🙂 Kijk naar jullie meer kostbare investeringen en bedenk of je dit kunt vergelijken met een nieuwe keuken, bijvoorbeeld:

“Lieverd, we hebben nu heel veel geld uitgegeven aan een nieuwe inloopkast / auto / vakantie / golfclubs / renovatie van de badkamer – is het niet raadzaam om een soortgelijke investering in onze keuken te doen waar we zo veel tijd samen doorbrengen?” Je kunt beargumenteren dat een massief houten Shaker keuken een goede investering is omdat het generaties lang meegaat. Daarnaast, de keuken verhoogt de waarde van jullie huis, volgens deze ervaren makelaar.
Hoe kan ik mijn keuken bestellen?
We hebben een korte video gemaakt waarbij het gehele proces van begin tot eind wordt getoond – bekijk het hier
Hoe lang is jullie garantie?
Wij geven vijf jaar garantie welke ingaat vanaf het moment dat je jouw keuken bestelt. Lees meer over de voorwaarden hier.
Wat valt onder de garantie?
Lees alle details van onze garantie hier.
Wat is de levertijd van jullie keukens?
Vanaf het klikken op de bestelbutton (lees: het vooruitbetalen van 50% van het totale bedrag) tot de aflevering, duurt het tussen de 8 en 12 weken.

Installatie

Moet ik de kastjes zelf in elkaar zetten?
Nee, het wordt geleverd in klaargemaakte modules die enkel in jouw keuken geplaatst hoeven te worden. De laden en deuren zitten allemaal op hun plaats en alles is geverfd. Indien gewenst kunnen we ook de gaatjes voor de handgrepen voorboren.
Kan ik de keuken zelf installeren?
Wanneer je voorzichtig bent en al enige DIY ervaring hebt, dan is het installeren van de keuken geen probleem. Indien je geen ervaring hebt, raden we aan dat je een vakman inhuurt. Je dient ongeveer twee dagen te berekenen voor het plaatsen van de keuken. Hier is een video om je een goed idee te geven van het proces.
Wat gebeurt er indien ik de afmetingen fout heb?
Er zijn een paar manieren waarop je om kunt gaan met vage afmetingen. Als je vooraf weet dat je onzeker bent over sommige afmetingen, dan kunnen we veiligheidsafmetingen inbouwen in de vorm van passtukken, zowel aan de zijkanten als aan de bovenkant. Deze passtukken zijn iets te groot, zodat je ze zelf op maat kunt zagen om de juiste afmetingen voor de installatie te behalen.

Wanneer je erachter komt dat je verkeerde afmetingen hebt doorgegeven, is het vaak nog mogelijk om dit te corrigeren. Bijvoorbeeld, de constructie van onze werkbladen, met een afzonderlijk gemonteerd frame, betekent dat overtollig materiaal eenvoudig afgesneden kan worden zonder de functie te veranderen. Ook is het vaak mogelijk om extra stukken toe te voegen.

Als blijkt dat het echt compleet verkeerde afmetingen zijn, moeten we de kastjes vervangen en nieuwe maken. We zullen alles doen wat we kunnen om te zorgen dat het proces zo eenvoudig en foutvrij mogelijk verloopt.
Hoe meet ik mijn keuken op?
Je kunt je keuken opmeten met de hand met een rolmaat of met een laser meter. Vergeet niet om alle afmetingen dubbel te checken om het risico op complicaties te voorkomen.

Kosten

Wat gaat mijn keuken kosten?
Dit hangt af van grootte, design en details. Wanneer je jouw keuken ontwerpt in ons design programma, heb je de mogelijkheid om een schatting van de kosten te maken. Een “normale” keuken kost tussen de €5000 en €10.000, terwijl een grotere keuken €25.000 of meer kan kosten.

Deze prijzen zijn inclusief alle kastjes en planken, maar exclusief werkbladen, apparatuur etc.
Betaal ik leverkosten?
Ja, we berekenen transportkosten voor een levering naar Nederland. De transportkosten variëren tussen de €600-€1200, afhankelijk van de grootte van jouw keuken.
Hoe betaal ik voor mijn keuken?
Wanneer je een offerte hebt geaccepteerd, ontvang je een factuur voor het gehele bedrag. Je betaalt 50% van het bedrag als aanbetaling. Wanneer dit is betaald, begint de houtbewerkerij met jouw bestelling.
Moet ik een aanbetaling doen?
Ja, 50% van het bedrag dient aanbetaald en vooruitbetaald te worden. Enkel wanneer de aanbetaling is ontvangen, starten we met het ontwikkelen van jouw keuken.
Waarom is de prijs zo hoog?
Onze keukens worden met de hand gemaakt. Het kost tijd om de hoge kwaliteit te bereiken waar wij naar streven. Onze keukens zijn niet voor iedereen geschikt, maar wel voor de mensen die goed vakmanschap weten te waarderen en die hun keukens als een investering voor de lange termijn zien.
Waarom is de prijs niet hoger?
Een met de hand gemaakte keuken zou behoorlijk duur kunnen zijn, maar ons doordachte modulaire systeem houdt de prijzen beperkt. Alles is zorgvuldig gepland en daardoor kunnen we tijdens het productieproces veel tijd en geld besparen.

Overig

Kun je gelukkig worden van een nieuwe keuken?
Ja, dat denken wij wel! Een mooie keuken met een goede functionaliteit voelt harmonieus. Er zijn genoeg onderzoeken die het verband aantonen tussen design en welzijn. Kleur en vorm hebben veel invloed op onze geest. Bovendien, goed design gaat lang mee en kun je doorgeven aan toekomstige generaties. Alleen dat al maakt gelukkig!

Maak een afspraak

Showroom in
Malmö, Zweden

Fersens väg 14
211 42 Malmö, Sweden

Maak hier een afspraak

Showroom in
Strängnäs, Zweden

Bezoek onze showroom bij onze agent Eldstad in Strängnäs.
E-mail naar Pernilla om een afspraak te maken

pernilla@baltatzis.se