Hoe beïnvloedt de keuken de waarde van het huis?

Hoe beïnvloedt de keuken de waarde van het huis?

 

Hoe beïnvloedt de keuken de waarde van het huis? We stelden deze vraag aan makelaar Peter Starck in Malmö.

 

Peter is makelaar sinds 2003 en werkt momenteel voor Bülow & Lind. Hij is altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en als sinds hij een tiener is, gaat hij naar veilingen voor antieke meubels. Tegenwoordig is hij geïnteresseerd in de renovatie van gebouwen en de geschiedenis van architectuur. Dat is waarom we met hem parten over oudere huizen en nieuwe keukens.

 

Dus, hoe kan een keuken de waarde van een huis beïnvloeden? Peter’s antwoord is dat de prijs van een huis vaak wordt gebaseerd op drie factoren:

 

– Wanneer een klant belt om te vragen wat zijn huis waard is, en ik ken de omgeving reeds, dan stel ik drie vragen: Hoe ziet de keuken eruit? Hoe ziet de badkamer eruit? Wat is het oppervlakte? De prijs wordt beïnvloedt door deze factoren, in die volgorde. De keuken is het meest belangrijke, omdat het het meest waardevolle onderdeel is.

 

Peter geeft aan dat een keuken meer verschil maakt in de waarde van het huis. In een kleiner appartement is het resultaat kleiner.

 


De juiste keuken in het juiste huis

 

Verhoogt de keuken altijd de waarde van het huis? Dat is niet altijd het geval. Peter geeft een voorbeeld van een appartement uit 1945 in Rådmansgatan in Malmö.

 

– De eigenaar had het appartement gerenoveerd en de keuken teruggebracht naar de originele stijl. Toen hij het ging verkopen, bleek dat de nieuwe koper de keuken er geheel uit ging halen en voor iets moderners wilde vervangen. Ik probeerde ze te waarschuwen voor een grote fout, maar helaas ging de koper toch door met zijn eigen keuze.

 

“Een moderne keuken daalt van dag tot dag in waarde.”

 

Is het installeren van een moderne keuken een slechte keuze?

 

– Ja, zeker! Een moderne keuken verliest waarde vanaf dag een, want wat vandaag modern is, is morgen oubollig. De rode hoogglans keuken is misschien niet meer zo hip na een paar jaar… een originele keuken daarentegen, of een keuken in een bepaalde stijlperiode, zal de waarde wel doen verhogen.

 

Waarom verhoogt een originele keuken de waarde?

 

– Omdat je niet moe wordt van het origineel. Het verouderd niet en is vaak van goede kwaliteit. Het wordt juist mooier na verloop van tijd. Ik ga naar een heleboel veilingen en zie hoe bepaalde dingen keer op keer worden verkocht. Ze verliezen geen waarde.

 

Dus, een originele keuken is altijd beter dan een nieuwe?

 

– Nou, de uitzondering zijn keukens die in de jaren ’80 en ’90 zijn ingebracht. Deze zijn zelden de moeite waard om te bewaren. Ze zijn bijna altijd van mindere kwaliteit en verkeren vaak in slechte staat.

 

Stel dat je een appartement koopt dat geheel gerenoveerd moet worden. Waar moet je aan denken om de waarde van het appartement te verhogen?

 

– Ik vertel nieuwe kopers vaak dat ze moeten investeren in een echte keuken. Daarmee bedoel ik dat een keuken in harmonie is met de rest van het huis. Iets uit dezelfde periode. Het is altijd een goede investering. Maar veel mensen zijn niet op de hoogte dat je keukens uit allerlei perioden kunt kopen, of een timmerman kunt inhuren om de huidige keuken te renoveren.

 


“Ik heb heel wat goede keukens kunnen redden”

 

– Wanneer ik oudere huizen laat zien, krijg ik de vraag: “Hoeveel kost het om de keuken te vervangen?” Vaak kijken we dan naar een originele keuken. Dat is het moment dat alarmbellen bij mij afgaan. Ik probeer dan meestal de geschiedenis van het gebouw uit te leggen, om zo hopelijk de keuken te redden.

 

In dit soort gevallen, legt Peter uit dat de materialen in keukens die tot de ’60-er jaren zijn gebouwd van goede kwaliteit zijn.

 

– Mensen beginnen zich te realiseren dat oude keukens het waard zijn om te behouden. Maar dit is ook waar voor keukens van de jaren ’60. Tegenwoordig worden deze er vaker uitgehaald.

 

Het renoveren van keukens is nog een vrij nieuw fenomeen, zegt Peter:

 

– Tot de jaren 80 veranderden mensen nauwelijks hun keukens. Maar toen brak het moment van exploderende huizenprijzen aan en kwam het idee dat alles wit moest zijn. Ineens moest al het oude eruit gehaald worden. En toentertijd hadden we nog niet de ervaring die we nu hebben en de kennis hoe verkeerd het kan zijn indien mensen zo meedogenloos renoveren.

 

– Maar tegenwoordig zien we een tegenreactie. Meer en meer mensen zien de waarde van het behouden van wat origineel is. Deze dagen, wanneer ik de geschiedenis van een gebouw uitleg, kan ik een aantal mensen zelfs overtuigen… en heb ik al wat keukens kunnen redden.


Peter Starck, makelaar bij Bülow & Lind in Malmö.