Wat is een Shaker-keuken?

— Wat is een Shaker-keuken?

Het einde is nabij! Maar niet voordat we de perfecte keuken hebben gemaakt.

Bij de Shaker-filosofie gaat het erom de hemel op aarde te creëren. De Shakers waren een diep-religieuze groep met twee overtuigingen: dat het einde nabij was en dat ze, voordat het zover was, een georganiseerd leven moesten leiden.

Eerlijkheid. Functionaliteit. Eenvoud.

De Shakers maakten hun eigen meubels en bouwden hun eigen huizen, en ze verfijnden bepaalde werktuigen, zoals de cirkelzaag. Ze staan bekend om hun uitstekende vakmanschap.

In de Shaker-filofsofie ging het om deze drie begrippen: Eerlijkheid. Functionaliteit. Eenvoud.
Als ze meubels maakten, onthielden ze zich van onnodige versieringen. Ze richtten zich op vormen en proporties, vaak met creatieve oplossingen die voor extra functionaliteit zorgden.

Zo ontstond een unieke, prachtige stijl. Klassiek, esthetisch, mooi.

De Shaker-beweging is bijna helemaal verdwenen, maar de bijbehorende esthetiek leeft voort. Die speelde bijvoorbeeld een rol bij de opkomst van de Funkis-stijl in de jaren dertig, en heeft in de loop der jaren veel meubelontwerpers beïnvloed.

Het kleurenpalet

Het kleurenpalet in een Shaker-keuken is gebaseerd op de liefde voor de natuur die de Shakers hadden. Zij mengden hun kleuren door verschillende soorten klei te gebruiken. Het huidige kleurenpalet is hierop gebaseerd.


Scandinavian Shaker Kitchen's heeft zes basiskleuren. Bekijk ze hier.

Massief hout

De Shakers waren gepassioneerd over hout. Terwijl andere timmerlieden exotische houtsoorten importeerden, kozen de Shakers voor lokaal hout, zoals dat van de esdoorn, ceder, kastanje, berk en eik.

Wij gaan uit van dezelfde filosofie en maken onze keukens van grenenhout, het materiaal dat Scandinavische timmerlieden al eeuwenlang gebruiken.

Past een Shaker-keuken bij jouw huis?

Het gebrek aan uitgesproken details – alles is puur en simpel – maakt dit tot een tijdloze stijl.
In Engeland, waar veel mensen een Shaker-keuken hebben, hebben de keukens vaak een landelijke uitstraling – rustiek en stoer. Maar onze Scandinavische versie is strakker en moderner.

Een Shaker-keuken kan gecombineerd worden met klassieke elementen, zoals panelen met messing en groef, of met moderne elementen zoals stenen vloeren en werkbladen.

Daarom past een Shaker-keuken bij de meeste huizen. Deze keukens zijn niet alleen mooi, maar ze geven je ook een fascinerend verhaal om aan je gasten te vertellen.

Lees hier meer over de Shakers en hun invloed op moderne keukens.

De kenmerken van een Shaker-keuken

Shaker- deur

Een typische Shaker-deur bestaat uit vijf delen: vier lijsten en een middelpaneel.

Deze delen zijn niet bewerkt, de randen zijn helemaal recht. Dit is de stijl waarin de Shakers sinds ca. 1850 hun kastdeuren maakten.

Voorkant loopt gelijk met de wanden

De deuren en voorkanten van de laden zijn verzonken – ze lopen gelijk met de ombouw. Er is ruimte tussen de deuren, wat een klassiek, mooi beeld oplevert.

Onze Shaker-keukens hebben, in lijn met de algehele Shaker-stijl, geen onnodige versieringen. Ze zijn stijlvol in hun eenvoud. (De Shakers vonden zelf dat versieringen onnodig, en zelfs zondig waren.)

Open planken en klassieke scharnieren

Een typische Shaker-keuken heeft open planken als aanvulling op hoge muurkasten. Dat geeft een meer ruimtelijk beeld.

Een ander belangrijk detail in onze keukens zijn de scharnieren. Deze hebben een klassiek Zweeds model - onbehandeld staal met een kegelvormige knop, in dezelfde kleur geverfd als het hout.

Is de Shaker-stijl een tijdelijke trend?

Nee, lees meer hier.

Maak een afspraak

Showroom in
Malmö, Zweden

Fersens väg 14
211 42 Malmö, Sweden

Maak hier een afspraak

Showroom in
Strängnäs, Zweden

Bezoek onze showroom bij onze agent Eldstad in Strängnäs.
E-mail naar Pernilla om een afspraak te maken

pernilla@baltatzis.se